3 jaar na Soma: waar zijn de schuldigen?

Turks.nl Redactie

13 mei 2014: een brand in de kolenmijn in Soma, Manisa, doet Turkije opschrikken. 787 kompels zaten namelijk nog vast onder de grond.

De brand brak uit tijdens de dienstwisseling, waardoor er dubbel zoveel mijnwerkers in de mijn waren als gewoonlijk. Op 17 mei werd bekend dat uiteindelijk 301 kompels het niet hadden overleeft.

In Turkije werden drie-, in Noord Cyprus twee- en in Pakistan werd er één dag van nationale rouw uitgeroepen. Een filmpje van een mijnwerker, die zijn (vieze) laarze wilde uittrekken voor de (schone) ambulance, waar hij in ging.

Waar zijn de schuldigen?

Hoewel er na de ramp velen werden opgepakt, zijn die nooit veroordeeld. Tot op de dag van vandaag is er geen mens veroordeeld voor de dood van de 301 kompels. Nabestaanden van de slachtoffers komen daarom vandaag bijeen om hun naasten te herdenken en te roepen om gerechtigheid.

De rechtszaken rond de mijnramp worden op 11 juli hervat. Het is de vraag of de schuldigen de straf zullen krijgen die ze verdienen. Hoewel alles gereed is, is er nog altijd geen eis vastgesteld.

  • Loading...