32% Turken zien vrouwen liefst zonder hoofddoek

32% van de Turkse bevolking wil dat vrouwen geen hoofddoek dragen. Dat blijkt uit onderzoek van Pew Research Center.
Turks.nl Redactie

Het onderzoekt toont hoe inwoners van meerdere islamitische landen aankijken naar het hoofddoek; of zij vinden dat vrouwen het moeten dragen, en wat voor soort hoofddoek dat moet zijn.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste inwoners van deze landen de vrouw het liefst met hoofddoek zien.  Het gaat om de landen Tunesië, Egypte, Turkije, Irak, Libanon, Pakistan en Saoedi-Arabië. De ondervraagden moesten een keuze maken uit zes verschillende plaatjes; van een vrouw met boerka, tot een ongesluierde vrouw.

FT styleofdress13141
1: Boerka, 2: Saoedische sluier, 3: Iraanse sluier, 4: Moderne hoofddoek, 5: Moderne hoofddoek (haar zichtbaar), 6: Ongesluierd

Alleen in Libanon is naar voren gekomen dat bijna de helft de voorkeur geeft aan een vrouw zonder hoofddoek (49%). In Turkije is dat 32%. Terwijl het een lange tijd in Turkije verboden was om een hoofddoek te dragen in overheidsgebouwen en scholen, wil 67% dat de vrouw zich op enige manier bedekt.

Turken zien de vrouwen het liefst in een ‘moderne hoofddoek’. Niemand koos voor de boerka in Turkije, en slechts 4% voor een Saoedische sluier of Iraanse sluier. De Saoedische sluier is ‘populair’ in Saoedi-Arabië met 63%.

Ook werd gevraagd wat de gewenste regeringsvorm is van de ondervraagden. In alle landen zien mensen de democratie boven alle politieke stelsels, waaronder in Saoedi-Arabië dat wordt geregeerd met de sharia. Het gaat dan niet altijd om een westerse democratie, maar meer dat de meerderheid zijn wil legt aan de minderheid.