4.5 jaar cel voor Miss Turkey om bekritiseren Erdoğan

Tegen de voormalige Miss Turkey Merve Büyüksaraç is 4,5 jaar cel geëist wegens het bekritiseren van president Erdoğan. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.
Turks.nl Redactie

Büyüksaraç deelde medio 2014 een gedicht op Instagram, waarin kritiek werd geuit op de president. Het gedicht ging over uitgelekte telefoontaps waaruit zou blijken dat hij zich schuldig maakt aan corruptie. De aanklager eist een celstraf van 17 maanden tot 4,5 jaar wegens het beledigen van een ambtenaar in functie, wat strafbaar is in Turkije. Ze is voor de rechter gesleept door de advocaat van de huidige president.

Büyüksaraç zegt in haar verdediging dat zij een afbeelding deelde uit het satirische tijdschrift Uykusuz. Kort na het delen had ze het verwijderd, omdat ze werd gewaarschuwd door een vriend voor de juridische gevolgen ervan. Ze weigert zelf schuldig te zijn, omdat het gaat om een citaat.

De rechtbank heeft bepaald dat Erdoğan geen president was op het moment dat de Miss uit 2006 het gedicht had gedeeld. Daarom kan ze niet veroordeeld worden wegens ‘Het beledigen van de president’. De zaak is doorverwezen naar een ander rechtbank.

Het gedicht (Turks):

Ben 11 yıldır hep çaldım, yine çalarım.
Hangi çılgın beni yargılayacakmış? şaşarım.
Kükremiş sel gibiyim, hukuku çiğner, aşarım
İhale takip eder, rüşvetimi alır yaşarım.

Evde istiflemişsem bir kaç milyar dolar,
Onları sıfırlayacak bilal gibi oglum var.
Ulusun, korkma; pensilvanya’da ki canavar
Çalsa da bir bildigi vardır diyen seçmenim var