6 jaar cel voor oud-voetballer Galatasaray om FETÖ-banden

Turks.nl Redactie

Een oud voetballer en international is in Turkije veroordeeld tot ruim 6 jaar cel wegens banden met FETÖ.

Het gaat om Ismail Demiriz, die tussen 1979 en 1993 actief was al professionele voetballer. Tussen 1984 en 1993 speede hij ruim 250 wedstrijden voor Galatasaray. Ook was hij actief in het Turks voetbalelftal.

Demiriz was verdachte in een zaak waarin de connecties van FETÖ werden onderzocht binnen de voetbalwereld. Tijdens de laatste zitting gaf hij aan onschuldig te zijn. “41 keer kwam ik uit voor het nationaal elftal. Vol trots droeg ik de Turkse vlag. Hoe kan ik een terrorist zijn?” vertelde hij. FETÖ is verantwoordelijk voor de staatsgreep in Turkije in 2016 en de leden ervan worden veroordeeld als leden van een terroristische organisatie.

De oud-voetballer werd veroordeeld tot 7 jaar en 6 maanden cel. Dat werd wegens goed gedrag verlaagd naar 6 jaar en 3 maanden.

Andere voetballers

Andere verdachten in de zaak waren de bekende oud-voetballers Arif Erdem en Uğur Tütüneker. Terwijl Tütüneker werd vrijgesproken, zal de zaak van Arif Erdem apart worden behandeld omdat hij nog voortvluchtig is. Veel bekende namen binnen de Turkse voetbalwereld hadden banden met de terroristische Gülenbeweging. Zij zouden veel contact hebben met de leider zelf en zouden grote bedragen hebben gedoneerd. De meest bekende aanhanger is oud-voetballer Hakan Sükür. Ook hij is gevlucht naar het buitenland.