’79 jaar cel voor PKK-terrorist die standbeeld Atatürk aanviel in Adana’

Turks.nl Redactie

De man die ervan wordt verdacht te hebben geschoten standbeelden van Atatürk op drie scholen en er molotov-cocktails te hebben gegooid wordt vervolgd met een eis van 79 jaar celstraf door de Turkse openbare aanklager.

De 30-jarige Ali Balduz gooide vorig jaar een molotov-cocktail op een standbeeld van Atatürk in een basisschool in Adana. Vervolgens schoot hij op standbeelden van Atatürk in twee andere scholen.

Hij wordt ervan verdacht ‘lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie’, ‘het kopen of dragen van kogels met ongeregistreerde wapens’, ‘het vernielen van openbare eigendommen’ en ‘het vernielen van standbeelden die Atatürk vertegenwoordigen’.

Atatürk büstüne saldıran PKK'lıya 79 yıl hapis istemi

De verdachte zou banden hebben met de PKK en de aanval daarom hebben gedaan. Hij zou in de jaren 2006-2007 meegedaan hebben aan acties met DGH, een jeugdbeweging van de terroristische PKK.

Balduz liet eerder al weten aan de politie dat hij sympathisant zou zijn van de terroristische organisatie. Hij wilde veel teweeg brengen met de actie, zegt hij. De rechtbank heeft de eis van het openbaar ministerie ontvankelijk verklaard.

Poging tot moord

Ook kwam naar voren dat de man op 9 januari 2017 werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaren en negen maanden voor poging tot moord. Hij had zijn vrouw zwaar mishandeld met een politie. Hij werd echter voorwaardelijk vrijgelaten, ondanks dat hij tegen de rechter zei dat ze hem niet uit de gevangenis moesten laten.