Abanoz: Het vergeten Red Light District van Istanbul

Geopend in 1884 na een besluit van de Ottomaanse overheid. Red Light District Abanoz is een stukje vergeten geschiedenis van Istanbul.
Turks.nl Redactie

 

abanoz-kaart

Abanoz had een perfecte ligging: In de luxe wijk Beyoglu tussen de drukke winkelstraten Beyoglu en Tarlabasi. Niet ver van het huidige Taksimplein en de haven van Galata, wat van Abanoz een vaste stop maakte van Ottomaanse matrozen. Ook was het in trek bij Franse en Britse bezettingstroepen tijdens de Bezetting van Istanbul tussen 1918 en 1923.

Abanoz was thuis voor zowel luxe bars als goedkope tavernes waar de prostituees actief waren. Tijdens de eerste jaren van de Turkse Republiek werden de bordelen verboden. Echter, toen illegale prostitutie de pan uit rees in de stad had de overheid geen ander keus: Abanoz werd opnieuw het Red Light District van de stad.

In 1970 was het zover: Er kwam een einde aan Abanoz. Het werd gesloten om nooit meer geopend te worden. De straatnaam werd veranderd in ‘Halas’, wat het Ottomaanse woord is voor ‘verlossing’. Er bevinden zich nu kunstgalerijen, hotels, cafés en winkels.

Er zijn maar weinig foto’s van Abanoz. De bekende foto’s komen van Osep Minasoğlu, een belangrijke fotograaf in Turkije in de jaren ’60 en van Ara Güler, mogelijk de beste Turkse fotograaf ooit. Er is slechts 1 foto bekend dat is genomen tijdens de bezetting van Istanbul.

(Klik op de foto’s voor ongecensureerde versies)

‘Abanoz’ fotoserie van Osep Minasoğlu

ab

abanoz

abanoz1

beyazklasor80 

Abanoz, van fotograaf Ara Güler

PAR364763 

Een Amerikaanse soldaat bij Abanoz in 1947.

BnAwQmqCYAEptk7

  • Loading...