Afkoopbedrag dienstplicht wellicht toch niet naar € 5.000

Er is een mogelijkheid dat het afkoopbedrag voor de Turkse dienstplicht tóch niet wordt verhoogd.

Onlangs maakte minister Akar van Defensie het nieuwe definitieve dienstplichtsysteem bekend. Turken kunnen voortaan hun dienstplicht ook afkopen, net als Europese Turken.

Het nieuwe systeem bracht echter slecht nieuws voor Turken in het buitenland. Het ministerie van Defensie heeft bepaald dat er voortaan geen onderscheid meer zal worden tussen Turken in Turkije en Turken in het buitenland. Turken in het buitenland moeten evenveel betalen als Turken in Turkije en het bedrag dat Europese Turken moeten betalen komt dan neer op € 5.113.

Het nieuwe systeem treedt in vanaf april. Sinds 2016 was het afkoopbedrag slechts duizend euro. Dat veranderde vorig jaar, toen het afkoopbedrag werd verhoogd naar 2 duizend euro. Voor 2016 was het afkoopbedrag 6 duizend euro, terwijl het daarvoor 10 duizend euro was.

Toch niet?

Mustafa Yeneroğlu, prominent lid van de AK Partij van president Erdoğan, heeft zich uitgesproken tegen de verhoging van de afkoopprijs voor Europese Turken. Yeneroğlu is degene die ervoor heeft gezorgd dat het afkoopbedrag aanvankelijk werd verlaagd naar duizend euro.

Yeneroğlu, die jaren in Duitsland heeft gewoond en vloeiend Duits spreekt, wordt gezien als de vertegenwoordiger van de Europese Turken bij de AK Partij. Hij heeft veel invloed en pleit voor gunstigere regels voor Europese Turken, zoals een lager afkoopbedrag voor de dienstplicht, maar ook bijvoorbeeld het recht om een voertuig uit Europa langer in Turkije te laten.

De Turks-Duitse parlementariër zegt dat hij diverse klachten heeft gekregen van Europese Turken nadat het besluit bekend werd gemaakt. In een persverklaring waarschuwt hij ervoor dat de verhoging van het afkoopbedrag tot gevolg kan hebben dat jongeren jarenlang Turkije zullen vermijden bij vakanties. Ook waarschuwt hij dat jongeren zelfs afstand kunnen doen van de Turkse nationaliteit, omdat een groot deel al de nationaliteit heeft van het land waar ze leven. Het bedrag van 5 duizend euro zou te veel gevraagd zijn van Europees-Turkse jongeren, volgens de parlementariër.

Hij geeft aan dat hij de kwestie met minister Akar van Defensie en met president Erdoğan heeft besproken. Het nieuwe systeem staat volgens Yeneroğlu nog altijd in behandeling en komt pas in april naar het parlement. Minister Akar zou de zorgen van Europese Turken in overweging nemen bij het ontwerpen van het nieuwe systeem.

Tot slot benadrukt Yeneroğlu dat de dienstplicht nog altijd volgens het huidige bedrag van 2 duizend euro kan worden afgekocht, totdat het nieuwe systeem in werking treedt.

Wat is de kans?

De kans is klein dat het afkoopbedrag 2 duizend euro blijft. Het afkoopbedrag in het nieuwe systeem is namelijk gebaseerd op het afkoopbedrag voor Turken in Turkije. Eerder was er geen definitief systeem om de dienstplicht af te kopen voor Turken in Turkije.

Er zijn telkens tijdelijke mogelijkheden aangebracht door de overheid om de dienstplicht af te kunnen kopen. Daarom is er nooit veel kritiek geweest op het feit dat Turken in het buitenland minder betaalden om de dienstplicht af te kunnen kopen.

Nu er echter ook voor Turken in Turkije een vaste mogelijkheid is de dienstplicht af te kopen en daarmee een vast bedrag is, zullen jongeren in Turkije niet blij zijn om te horen dat Turken in het buitenland voor een lager bedrag de dienstplicht mogen afkopen. Het is de vraag of de regering de belangen van enkele miljoenen buitenlandse Turken boven de belangen van tientallen miljoenen Turken in Turkije zal zetten.