Ankara betreurt Obama’s uitlatingen over Armeense genocide

Turkije heeft vandaag kritiek gegeven op de uitlatingen van de Amerikaanse president Barack Obama over de Armeense kwestie.
Turks.nl Redactie

Het noemde zijn woorden eenzijdig alhoewel hij het woord “genocide” niet gebruikte.

“De verklaringen van Obama vervalsen historische feiten. Daarom vinden we ze problematisch en betreuren we ze”, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. “We verwachten dat de Verenigde Staten het normalisatieproces tussen Turkije en Armenië vergemakkelijken en niet ingewikkelder maken”, voegde de minister er aan toe.

In een persbericht van gisteren had Obama aan Ankara gevraagd om “de volledige” erkenning van de moorden. Hij hekelde “de verschrikkelijke gebeurtenissen” maar onthield zich van de kwalificatie “genocide”. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 had hij nog gepleit voor het gebruik van die term.

De kwalificatie van de gebeurtenissen onder de noemer “genocide” werd erkend door Frankrijk, Canada en het Europees Parlement. Armenië en Turkije ondertekenden in oktober 2009 een verzoeningsakkoord maar het proces verzandde intussen in wederzijdse beschuldigingen.

Turkije erkent de dood van zo’n 300.000 tot 500.000 Armeniërs. Volgens het land stierven die echter niet tijdens een uitroeiingscampagne maar wel in de chaos van de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk.

In de Armeense hoofdstad Jerevan hebben vandaag duizenden mensen gemanifesteerd voor de herdenking van de moorden, die 96 jaar geleden plaatsvonden. Ook in het Turkse Istanboel werden de slachtoffers die toen vielen herdacht.

Bron

  • Loading...