Anoniem persoon laat enveloppen met geld achter bij huizen in Istanbul

Turks.nl Redactie

In Istanbul hebben veel gezinnen de afgelopen maand in een sloppenwijk enveloppen gekregen met in elke envelop duizend lira (ca. 164 euro).

Inwoners van Hasköy, Beyoğlu zijn nu op zoek naar de gulle gever. Enkele mensen gaan ‘s ochtends de wijk in en kijken naar wie het financieel zwaar heeft. Vervolgens krijgen de gezinnen een envelop door hun brievenbus. Sommige gezinnen krijgen zelfs meerdere enveloppen.

Loading...

Een van de inwoners vertelt: “Ik stond ‘s ochtends op voor het ochtendgebed. Ik deed de rituele wassing, waarna ik buiten een geluid hoorde. Ik zag dat enkele mannen spraken met mijn zus. Ik vroeg wat er aan de hand was en kreeg als antwoord dat ze een envelop hadden achtergelaten zodat we boodschappen konden doen. Ik dacht dat er 100 of 200 lira zat in de envelop, maar er zat duizend lira in! We kregen drie enveloppen. Toen ik vroeg waar het geld vandaan kwam, zei de man dat het van zijn baas.”

Paşa Ali Bilgin

Loading...

Mustafa Bilgin, een andere inwoner, vertelt: “Ze liepen hier langs en zagen dat het licht nog aan stond. Ze stopten, zagen mijn broer en gaven hem drie enveloppen. Er bleek duizend euro in elke envelop te zitten. Daarna vertrokken ze.”

Mustafa Bilgin
Mustafa Bilgin

“Ze zeggen dat families die het niet breed hebben een envelop onder de deur krijgen toegeschoven. Maar we weten niet wie erachter zit en waarom het gedaan wordt. We hebben van 10-15 personen gehoord dat ze een envelop hebben gekregen, maar in de wijk zijn er meer mensen die een envelop hebben gekregen. We hadden het eerder gehoord dat anderen enveloppen kregen. Zulke mensen zijn echt nodig”, zegt Metin Canbolat.

Yaşar Bilgin zegt: “Het gebeurde vorige week en de week daarvoor. Het is twee keer gebeurd deze maand. De ene keer deelden ze enveloppen uit rond 6.30 uur ‘s ochtends en de andere keer vlak voor middernacht. Mijn vader heeft er een gekregen. Er kwam duizend lira uit de envelop. Ik leef al 40 jaar in deze wijk en heb nog nooit zoiets gezien. Moge dit een voorbeeld zijn voor andere zakenmannen. Iedereen is gelukkig. Mijn vader heeft het geld gegeven aan familie die het nodig had. We hebben gehoord van 15-20 huizen, maar er zijn meer. Niemand zegt het als ze een envelop hebben ontvangen.”

Loading...
Oğuzhan Erzurumlu
Oguzhan Erzurumlu

Een andere bewoner Oğuzhan Erzurumlu zegt: “Bij ons zijn ze niet langsgekomen, maar ze hebben het aan mensen gegeven die het nodig hadden. De tweede keer dat ze kamen zijn ze niet langsgeweest bij degenen die ze eerder geld hadden gegeven. Ze hebben onderzocht wie het geld het hardst nodig had. Ik denk dat het gaat om iemand van de wijk die rijk is geworden, maar hier niet is vergeten. Want het is onmogelijk dat je zo goed weet welke families het geld het hardst nodig hebben.

  • Loading...