Schrijver anti-Gülenboek en ex-politiechef Avcı vrij

Hanefi Avcı, ex politiechef en schrijver van het boek ‘Halicte Yasayan Simonlar’ is op vrije voeten op verzoek van het grondwettelijk hof.
Turks.nl Redactie

Avci werd kort na het uitgeven van zijn boek gearresteerd, en werd beschuldigd van het helpen van een exteemlinkse terreurorganisatie Hij werd veroordeeld tot 15 jaar cel. In zijn boek vertelde hij over hoe de Gülenbeweging is geïnfiltreerd binnen het politiapparaat. Zo zouden de leden van de beweging hun politiemacht gebruiken om illegale activiteiten te verrichten. Zoals het onterecht afluisteren van mensen en zelfs onterecht arresteren van tegenstanders. Een andere schrijver die werd gearresteerd om een anti-Gülenboek was journalist Ahmet Şık. Voordat hij zijn boek ‘Imamın Ordusu’ (Het leger van de Imam) uitgaf viel de politie in en werden de digitale exemplaren van zijn computer vernietigd. Toch werd zijn boek later online gepubliceerd. Hij zou lid zijn van de Ergenekon.

Avcı stond de pers te woord nadat hij uit de gevangenis kwam: “Elk rechtsgeleerde mag mijn dossier lezen. Als er één strafbare feit wordt gevonden, ben ik bereid gestraft te worden. Misschien schrijf ik in de toekomst nog een boek. Een boek schrijven is een grote misdaad in deze maatschappij.” vertelt Avcı.