Arrestatiebevel tegen Fethullah Gülen

Door | Algemeen

De Gülenbeweging wordt door de overheid verdacht van het oprichten van een ‘parallelle staat’ dat is geïnfiltreert in het Turkse rechtsysteem, politieapparaat en andere overheidsinstanties. Vorig week werden er meerdere mensen gearresteerd die kopstukken zouden zijn van de beweging in Turkije. Zij zouden bewijsmateriaal gemanipuleerd hebben om tegenstanders van de weg te ruimen, zoals met de Ergenekon-zaak en andere rechtszaken. Ook werden journalisten/schrijvers als Ahmet Şık en Nedim Şener destijds gearresteerd toen zij schreven tegen de beweging. Onder de laatste arrestanten zijn onder andere redacteurs van de krant Zaman, dat eigendom is van de beweging.

President Erdoğan belooft zijn achterban de staat te zuiveren van de leden van de beweging, met Fethullah Gülen als de leider ervan. Sinds 1999 woont hij in Pennsylvania. Voorheen waren de Gülenisten en Erdoğan trouwe bondgenoten van elkaar. Maar dat veranderde toen de AK-Partij regering een verbod wilde leggen op de dure bijlesscholen die grotendeels worden beheerd door de beweging. Het was voor hun een bron van inkomsten en aanhang.

Corruptie
Erdoğan beschuldigt de beweging ervan achter de corruptie-onderzoeken van een jaar geleden te zitten. Gülen zou zijn macht binnen de politie en de rechterlijke macht gebruiken om zo een coup te plegen tegen de regering, aldus de president.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...