Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Memet Ali Alabora

Turks.nl Redactie

De Turkse rechtbank heeft op verzoek van de Turkse openbare aanklager een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Turkse acteur Memet Ali Alabora.

Alabora wordt beschuldigd van het doen van een poging tot het omverwerpen van de Turkse staat. De beschuldiging rust op zijn rol in de anti-regeringsprotesten in 2011, ook wel bekend als de Gezi Park-protesten.

Bij die protesten vielen door heel Turkije ten minste 20 doden en raakten duizenden mensen gewond. Volgens schattingen deden ruim 4 miljoen mensen actief mee met de demonstraties.

Volgens het onderzoek van het Turkse OM was de Joods-Hongaarse zakenman George Soros verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van het protest en was zakenman Osman Kavala verantwoordelijk voor het binnenlands beleid van de protesten.

Het doel van de protesten zou geweest zijn om door middel van chaos de regering onfunctioneel te maken en ten val te laten brengen.

Als bewijs wordt een tweet van Alabora aangevoerd. Hij tweette tijdens de protesten ‘Het gaat niet alleen om het Gezi park, heb je het nog steeds niet begrepen?’. Daarnaast zou hij hebben gebeld met Kavala, die vastzit sinds oktober 2017.

De acteur zou besproken hebben hoe het beste kon worden gedemonstreerd en hij zou via social media mensen hebben opgeroepen de straten op te gaan. Volgens het onderzoek is er voldoende bewijs om Alabora te veroordelen voor het doen van een couppoging tegen de regering.

Of de acteur ook daadwerkelijk wordt gearresteerd, is onwaarschijnlijk. Na de protesten verhuiste hij vanwege bedreigingen naar Engeland, waar hij nog altijd verblijft.

Memet Ali Alabora werd bekend bij het grote publiek als politieagent ‘Memoli’ in de serie Yılan Hikayesi in 1999.