‘Atatürk waarschuwde voor Arabische Lente’

89 jaar geleden wist Atatürk dat vele Arabische landen in opstand zouden komen. Dat zei hij tijdens een interview die hij gaf aan ‘The Saturday Evening Post’ in 1923.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

De journalist die Atatürk en zijn vrouw Latife interviewde heet Isaac F. Marcasson. Hij begint zijn artikel als volgt: “Ik had verwacht dat ik hem zou zien in uniform, maar hij had een gestreepte grijze broek, lakleren schoenen en een jacquet aan. Hij was erg chic gekleed, met een blauw-gele stropdas.

De Vader des Turken zegt dat het Pan-Islamisme en Pan-Turanisme foute ideologieën zijn voor het nieuwe Turkije, omdat deze net als het imperialisme zijn gebaseerd op verovering en bezetting, en zijn verdoemd: “De democratie is de hoop van de mensheid”, aldus Mustafa Kemal.

Arabische Lente
Atatürk vertelde zijn mening over het Midden-Oosten als volgt: “Op een dag zullen de volken van de ‘kunstmatige staten’ die zijn gevormd in het Midden-Oosten in opstand komen. De Turkse staat moet dan niet achter de imperialisten, maar achter deze volken staan. Anders zal het Turkse volk de bestuurders bestraffen.”

Nieuwe Turkije
De belangrijkste idee van het Nieuwe Turkije is volgens Atatürk niet de politiek, maar de economie: “We willen onderdeel zijn van de wereldwijde productie en consumptie”.

© Turks.nl

  • Loading...