Beelden: Turkse tanks passeren Turks-Syrische grens

Turks.nl Redactie

Militaire voertuigen passeren massaal de Turks-Syrische grensovergang Öncüpınar in Kilis voor het vervolg van operatie Olijftak.

Eerder liet premier Binali Yıldırım al weten dat de eerste dag van de militaire operatie succesvol verlopen was. Volgens het leger zijn 108 doelen van YPG bestookt door 72 gevechtsvliegtuigen. Overigens laat de premier weten dat er nu al gewonden zijn aan Turkse zijde en dat er alles wordt gedaan om burgers niet te raken. De operatie begon vandaag om 17:00 uur plaatselijke tijd en kreeg de naam ‘Olijftak’.

Het eerste deel, waarbij het Turkse leger vooral bombardementen uitvoerde, is met grote kans voltooid. Nu zal het leger de operatie vervolgen op de grond in samenwerking met door Turkije getrainde strijders van het Vrije Syrische Leger.

Een journalist van CNN Türk sprak met Turkse militairen bij de grens.

Beelden van de staatsomroep TRT:

Sınıra doğru yola çıkan birlikleri silah arkadaşları ve vatandaşlar kışlaların kapısında uğurluyor

Tanklar, zırhlılar, askerler… Sınıra doğru yola çıkan birlikleri silah arkadaşları ve vatandaşlar kışlaların kapısında uğurluyor. #AfrinOperasyonu

Posted by TRT Haber on Saturday, January 20, 2018

Operatie Olijftak

Operatie Olijftak is het tweede deel van het Turkse plan om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen. Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Volgens de Turkse president Erdoğan is Manbij, dat ook onder controle staat van YPG, het volgende doel.

Son dakika: Afrine Zeytin Dalı operasyonundan dakika dakika gelişmeler

Het Turkse leger heeft aangegeven dat de operatie rechtmatig is op grond van het door de VN erkende recht op zelfverdediging.

Operatie Eufraat Schild

In de nacht van 23 op 24 augustus 2016 viel het Turkse leger Noord-Syrië binnen om een groot grensgebied te bevrijden van de terroristische organisaties IS en YPG. Na 7 maanden vechten wist Turkije de controle te krijgen over twee duizend vierkante kilometer met 243 nederzettingen. Grote steden als Al-Bab, Jarablus en Dabiq werden overgedragen aan het Vrije Syrische Leger.

Met de operatie werd het grensgebied met IS-territorium weggevaagd. 71 Turkse soldaten sneuvelden tijdens de operatie, nog eens meer dan 500 Syrische rebellen kwamen om. Bijna 500 terroristen werden gedood.