Bekende Turkse acteur opgepakt om tweet over regering

Turks.nl Redactie

De bekende acteur en activist Barış Atay is opgepakt om een tweet over de Turkse regering.

‘Jullie zullen allemaal huilend jullie excuses aanbieden. Wanneer die dag aankomt zullen we niet vergeten om ook degenen die hun zal vergeven te veroordelen! Geen ‘we zijn broeders, we willen geen ruzie’. Alles begint nog nieuw. Jullie zullen boeten voor wat jullie hebben gedaan aan dit land en haar mensen hebben aangedaan’, schreef Atay op Twitter.

 

De tweet werd het mikpunt van kritiek in de column van Ahmet Hakan, een regeringskritische journalist. Hij riep de oppositie op zich uit te spreken tegen dit soort haatvolle berichten.

De acteur/activist werd van zijn bed gelicht in zijn huis in Kadıköy, Istanbul. Zijn telefoon is in beslag genomen voor onderzoek.

De aanklacht tegen hem luidt dat hij ´het volk aanspoort tot haat en vijandigheid´. Reden daarvoor zou die tweet zijn, laat zijn advocaat weten.

Atay blijft na verhoor voorlopig nog vastzitten.

Volgens zijn advocaat is de tweet een reactie op de adviseur van Erdoğan. In 2014 (toen was Erdoğan nog premier) schopte adviseur Yusuf Yerkel een demonstrant in Soma, vlak na de mijnramp in het plaatsje waarbij honderden mijnwerkers om het leven kwamen.

Yerkel werd het mikpunt van kritiek. Veel mensen vonden dat de mijnramp al erg genoeg was, en dan werd de bevolking van de stad nog eens geschopt door een adviseur van de premier.

De afgelopen dagen waren er geruchten dat Yerkel zich kandidaat zou stellen voor de parlementsverkiezingen op 24 juni, waarop ophef ontstond.

Yerkel liet al snel weten dat hij geen kandidaat is voor de verkiezingen en nam de gelegenheid om nogmaals excuses aan te bieden voor zijn actie.

Daarop zou de acteur getweet hebben dat niemand met excuses ermee wegkomt ‘en dat iedereen zal boeten.’

De acteur is vooral bekend om zijn rol als Saffet in de serie Arka Sıradakiler.

  • Loading...