‘Bekende Turkse tante’ gearresteerd bij anti-terreuroperatie

Turks.nl Redactie

Bij een anti-terreuroperatie gericht tegen de communistische terreurorganisatie DHKP-C zijn 23 verdachten opgepakt. Onder hen is ook de bekende Turkse tante van de Gezi-protesten in 2013. Dat melden Turkse media.

Van de 23 verdachten die werden opgepakt zijn 21 gearresteerd. Twee zijn vrijgelaten, met de voorwaarden dat ze zich dagelijks melden bij het politiebureau.

De verdachten zijn opgepakt op basis van een getuige. Eerder werden er anti-terreuroperaties verricht in Kars, Hatay en Izmir, waarbij veel mensen werden opgepakt.

Onder de gearresteerden is ook Emine Cansever, die viral ging met haar foto tijdens de Gezi-protesten in 2013. Ze hield daar een katapult vast.

Gezi-protesten

In de zomer van 2013 braken protesten uit in Turkije. Wat aanvankelijk begon als kleine demonstratie tegen de verbouwing van het Gezi-park in Istanbul, ontaarde al snel in landelijke protesten tegen de regering.

Zo’n 3 tot 7 miljoen mensen deden mee aan de protesten. Zeven personen en één politieman kwamen daarbij om het leven. Meer dan 8.000 demonstranten en 900 politieagenten raakten gewond.