10.000 Turkse politieagenten baan kwijt

Turks.nl Redactie

Turkse autoriteiten hebben in een nieuw besluit ruim 9.000 politieagenten op non-actief gezet.

Het is de grootste schorsingsactie sinds de strijd tegen geïnfiltreerde Gülenisten (FETÖ). De terroristische organisatie heeft als doel om de Turkse overheid over te nemen middels infiltratie.

Afgelopen zomer probeerden leden van de sekte, gehoorzaam aan hun leider Fethullah Gülen, een staatsgreep te plegen. De nieuwe golf ontslagen komt na het ontslaan van ruim duizend agenten op woensdagochtend. Uiteindelijk moet uit onderzoek blijken of de agenten daadwerkelijk banden hebben met FETÖ. Eerder kon een deel van de ontslagen agenten weer terug bij de korps.

In alle 81 provincies vonden de operaties plaats. In de ochtend werd bekend gemaakt dat 4.900 politieagenten gezocht werden op verdenking van banden met FETÖ.

Opmerkelijk

Het politieapparaat stond jarenlang bekend als ‘Het Leger van de Imam’. Nergens was de sekte zo goed vertegenwoordigd als bij de politie.

Sinds 2013 werd de macht van FETÖ in de politie enorm teruggebracht. Dat er bijna een jaar na de couppoging nog steeds zo’n 10.000 FETÖ-leden bij de politie zouden zitten, deed bij velen de wenkbrauwen fronsen.

https://twitter.com/ataturkcu_imam/status/857340284417527809