Bouw van eerste kerk van Republiek Turkije van start

Turks.nl Redactie

Voor het eerst sinds de stichting van de republiek in 1923 wordt een nieuwe kerk gebouwd in Turkije. Burgemeester Bülent Kerimoğlu van het district Bakırköy in Istanbul heeft een vergunning daarvoor verleend aan de leider van de Syrisch-orthodoxe Kerk in Istanbul, Ankara en Izmir.

Het nieuws werd bekendgemaakt bij een persconferentie door burgemeester Kerimoğlu en Mor Filiksinos Yusuf Çetin, leider van de Syrisch-orthodoxe Kerk in Istanbul, Ankara en Izmir. Sinds de stichting van de republiek in 1923 zijn veel gesloten kerken gerestaureerd en geopend, maar zijn er geen nieuwe kerken gebouwd in Turkije.

“We zijn al lang bezig. We hebben de vergunningsprocedure afgehandeld. De eerste nieuwgebouwde kerk van de republiek Turkije zal komen in Yeşilköy. De licentie is in de handen van de metropoliet (Christelijk religieus leider, red.). De kerk is belangrijk, zodat we de wereld kunnen vertellen dat Turkije een land van vrede en rust. De kerk zal binnen twee jaar in gebruik genomen kunnen worden”, zegt Kerimoğlu.

Metropoliet Yusuf Çetin bedankte president Erdoğan en enkele ministers: “Ons hart klopt voor Turkije. Onze geloven kunnen verschillend zijn, maar we houden erg veel van ons Turkije. We zijn trots om onder de Turkse vlag te leven. Wij geloven dat dit een pluspunt zal worden voor ons land tegenover de rest van de wereld.

Het is de tweede Syrisch-orthodoxe kerk van Istanbul, na die van de kerk van de Heilige Maagd Maria in Beyoğlu. De bestuursvoorzitter van die kerk zegt: “Onze president is op alle punten behulpzaam geweest. Onze moslimbroeders hebben ons bijna meer aandacht gegeven dan de christenen.”