Boycot: TRT zendt geen cowboyfilms meer uit

Turks.nl Redactie

Het boycotten van exportproducten van de Verenigde Staten in Turkije heeft een nieuw hoogtepunt bereikt: TRT zendt op zondag geen westerns meer uit.

Het was een traditie: elke zondag zagen we een western op de Turkse staatstelevisie. Vooral Turkse opa’s zijn (of waren) er gek op. Vanaf heden hebben zij dus wat meer vrije tijd op hun zondag.

Op social media was al bekend dat de cowboyfilms niet meer op TRT uitgezonden zouden worden. Er werd gespeculeerd dat het besluit van de staatszender te maken had met de anti-VS boycot. Dat wordt nu bevestigd.

In de Turkse krant Hürriyet laat een medewerker van de staatstelevisie weten dat het besluit is genomen na veel kritiek van de kijkers. Veel kijkers vonden het ongepast dat de films nog werden uitgezonden, nu de relatie tussen Turkije en de VS op een dieptepunt is. Het besluit is opvallend; de meeste westerns komen niet uit de VS, maar uit Italië, waaronder de bekende ‘The Good, The Bad and The Ugly’. Daarom worden de films ook ‘Spaghetti Westerns’ genoemd.

TRT boycot dus eigenlijk Italië, en niet de VS.