Brandtrap internaat was op slot

Turks.nl Redactie

De deur van de brandtrap van de religieuze internaat waar dinsdag 11 kinderen om het leven kwamen, was op slot.

Het bericht wordt bevestigd door de burgemeester van Adana waar het ramp plaatsvond. Dinsdagavond woedde er een grote brand in een internaat van de fundamentalistische Süleymancı-beweging. Daarbij kwamen 11 meisjes tussen de 12 en de 14 en een medewerker om het leven.

Bij het onderzoek naar de brand zijn tot nu toe zes mensen aangehouden, waaronder de directeur van het internaat. “Iedereen die hier te maken mee heeft zal zwaar worden gestraft” zegt minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familie en Sociale Zaken.

Mogelijk waren er veel minder slachtoffers gevallen als de deur van de brandtrap niet op slot was gezet. “De meeste lichamen zijn bij de brandtrap gevonden,” zegt de burgemeester. De jonge slachtoffers hadden elkaar omhelsd voordat de vlammen hun reikte.

Update 11:15: Vicepremier Veysi Kaynak zegt tijdens een persbijeenkomst dat er geen sprake is van een slot op de deur van de brandtrap van het internaat.

Het bericht over de brandtrap zorgt voor veel woede in Turkije: op social media is een actie gestart om scholieren en studenten attent te maken op nooduitgangen en brandtrappen die ontoegankelijk zijn. De actie is ondertussen uitgebreid met een petitie op Change.org.

Verder heeft de CHP zware kritiek op de regerende AK Partij. Afgelopen april diende de oppositiepartij een voorstel in om de internaten onder scherper toezicht te zetten. Het voorstel werd volgens de CHP weggestemd door parlementsleden van de AK Partij.