“Buitenlandse media droegen bij aan coup met valse berichtgeving”

Media in het buitenland droegen bij aan de couppoging in Turkije door valse berichtgeving te verspreiden. Dat zijn de woorden van Julian Assange.
Turks.nl Redactie

Assange is de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Hij beantwoordde de vragen van een verslaggever van Russia Today. Hij is ervan overtuigd dat NBC met opzet een verzonnen nieuwsbericht publiceerde over de situatie van president Erdogan tijdens de couppoging. Dat moest de coupplegers aanmoedigen. NBC publiceerde op 15 juli het bericht dat Erdogan Turkije uit is gevlucht en asiel heeft aangevraagd bij Duitsland.

“NBC beweerde dat het bericht is gebaseerd op een verklaring vanuit een militaire bron” zegt Assange. “So what the hell is going on there?” is zijn reactie. Het bericht is volgens hem de wereld rond gegaan; het werd namelijk overgenomen door media in andere landen, waaronder in Nederland. Assange is ervan overtuigd dat het bericht met opzet is verspreid om de slaagkans van de coup te verhogen.

Volgens RT is het niet onwaarschijnlijk dat de CIA achter de couppoging in Turkije zit, omdat dat volgens hun ook het geval was tijdens de coup in 1980.

Assange over het bericht van NBC (rond 4:00).