Comedian Atalay Demirci vrijgelaten

Turks.nl Redactie

De bekende cabaretier Atalay Demirci is vrijgelaten. Hij was ruim 1 jaar lang gevangen om zijn banden met de FETÖ-sekte, die in 2016 een staatsgreep probeerde te plegen.

Zijn vrijlating is niet geheel zonder voorwaarden. Hij heeft een uitreisverbod en moet zich dagelijks melden bij een politiebureau.

Volgens Turkse media is hij vrijgelaten omdat hij veel waardevolle informatie heeft vrijgegeven over de sekte.

Banden FETÖ

Demirci werd op 5 augustus 2016 opgepakt en verbleef sindsdien in de gevangenis. Hackers hadden zijn gesprekken met Hakan Şükür en Enes Kanter gelekt naar de media.

Daarnaast lekten beelden uit waar hij te zien was met Gülen.

https://twitter.com/siyahincim_/status/898127355759255552

In die gesprekken, die hij voerde met onder andere Hakan Şükür en Enes Kanter, die Gülen openlijk steunen, vroeg Demirci om steun om het land uit te vluchten. Hij zei ook dat hij wil sterven voor Fethullah Gülen, leider van de terroristische Gülensekte.

Demirci nam al snel publiekelijk afstand van de sekte, maar dat mocht niet meer baten. Hij werd binnen de kortste keren opgepakt.

De gesprekken van Atalay Demirci

Atalay Demirci is sinds 1999 actief als amateur stand-up comedian. Na zijn deelname bij een Turkse talentenjacht in 2013 brak hij door en was hij internationaal te zien op het podium. Ook speelde hij in meerdere films.

  • Loading...