Celstraf om baard en hoofddoek

In de Chinese provincie Xianjiang, waar veel Oeigoeren wonen, is een echtpaar veroordeeld vanwege hun ‘Islamitische uiterlijk’. De man had een baard en de vrouw droeg een sluier.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De man moet zes jaar de cel in, zijn vrouw twee jaar. Het is officieel niet verboden om een baard te hebben of een hoofddoek te dragen in China, maar de politie zag de actie van het stel als ‘ruzie zoeken en provoceren’. China ontmoedigt de Oeigoerse minderheid om hun geloof te beoefenen. Chinezen krijgen een vergoeding als ze hun buren verklikken wanneer zij een baard of een hoofddoek hebben.

Oeigoeren zijn al sinds jaren slachtoffer van onderdrukking en geweld. Er kwamen honderden mensen om bij conflicten tussen de Turkse minderheid en de Chinese autoriteiten. Ook mogen Oeigoeren niet vasten en wordt hun moskeegang belemmerd. Chinese jongeren krijgen een vergoeding wanneer zij verhuizen naar gebieden waar veel Oeigoeren wonen of trouwen met een Oeigoer, wat onderdeel is van de assimilatiepolitiek van de Chinese overheid.

  • Loading...