Cem Uzan kondigt terugkeer naar Turkije aan

AvatarTurks.nl Redactie

De bekende Turkse ondernemer Cem Uzan kondigt zijn terugkeer naar Turkije aan. Dat bevestigde hij in een telefoongesprek met een Turkse journalist.

Uzan herhaalt vaker zijn wens om op een dag weer terug te keren naar Turkije, maar dit keer lijkt het werkelijkheid te worden. Hij leeft sinds 2009 in Frankrijk onder de status ‘politieke vluchteling’. Zijn naam werd genoemd in de Ergenekon-zaak, maar ook werd er beslag gelegd op zijn bedrijven wegens grootschalige fraude. In meerdere rechtszaken kreeg hij alsnog gelijk. In een recente uitspraak besloot de rechter zelfs dat de Turkse staat hem een flinke schadevergoeding moet betalen.

Volgens hem hebben de rechtszaken te maken met het feit dat hij een grote politieke tegenstander was Erdogan. Tijdens de verkiezingen in 2002 haalde hij na slechts enkele maanden campagne voeren liefst 7,25% van de stemmen. Wegens de kiesdrempel van 10% haalde hij het parlement niet.

2 maanden

Het is voor het eerst dat Uzan een tijdsbestek aangeeft voor zijn terugkeer. “Binnen twee maanden ben ik terug in mijn land” zegt hij. Verder geeft hij aan dat hij in 2023 zich kiesbaar stelt als president. “Ik word een sterk democratisch alternatief. De rest van mijn leven wil ik werken voor mijn land.” zijn zijn woorden.

Een terugkeer naar Turkije is riskant. Nog steeds geldt er een arrestatiebevel tegen de zakenman. Dat spreekt hij tegen. “Er is geen enkele barrière. Alle processen tegen mij zijn politieke processen en het volk is het daarmee eens,” zegt hij. Het is nu de vraag of hij daadwerkelijk stapt in het vliegtuig om terug te keren.