Turks.nl

CHP parlementariër Mustafa Balbay op vrije voeten

[caption id="attachment_3334" align="alignnone" width="600"]Mustafa Balbay[/caption]Ergenekon-verdachte en CHP-parlementariër Mustafa Balbay is na ruim 4 jaar op vrije voeten. 

Dat meldt ntvmsnbc.

Balbay mag voorlopig het land niet uit. Het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat de lange voorarrest van Balbay zijn taak als volksvertegenwoordiger belemmert. De rechtbank heeft daarop het besluit genomen om Balbay vrij te laten.

Arrestatie
Op 6 maart 2009 werd schrijver & journalist Mustafa Balbay gearresteerd in de Ergenekon-zaak, en werd op 5 augustus 2013 veroordeeld voor een gevangenisstraf van 34 jaar. Hij werd ervan verdacht om samen te zweren tegen de regering, en met een groep militaire bevelhebbers een staatsgreep te willen plannen.

In 2011 werd Balbay aangesteld als kandidaat voor de parlementsverkiezingen binnen de oppositiepartij CHP. Hij werd gekozen, maar mocht de gevangenis toen niet verlaten.

Regering
Namens de regering heeft vice premier Bulent Arinc gezegd tevreden te zijn met het besluit: “Het had eerder moeten gebeuren. Wij feliciteren de CHP en de familie van Balbay”.

Balbay werd met grote vreugde ontvangen door zijn familie en vrienden.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl