Comedian Atalay Demirci aangehouden om banden Gülenbeweging

De Turkse comedian Atalay Demirci is aangehouden nadat uitlekte dat hij banden heeft met de verboden Gülenbeweging.
Turks.nl Redactie

Demirci was na de couppoging op 15 juli te zien op het podium tijdens anti-coupdemonstraties. Afgelopen week lekten zijn gesprekken uit met onder andere Hakan Sukur en Enes Kanter, die Gülen openlijk steunen. Hij vroeg hun om steun om het land uit te vluchten en zei dat hij wil sterven voor Fethullah Gülen, leider van de terroristische Gülenbeweging.

Atalay Demirci was sinds 1999 actief als amateur stand-up comedian. Na zijn deelname bij een Turkse talentenjacht in 2013 brak hij door en was hij internationaal te zien op het podium. Ook speelde hij in meerdere films. 

De Gülenbeweging wordt sinds 15 juli erkend als gewapende terreurorganisatie die de Turkse overheid omver wil helpen. Hun betrokkenheid met de couppoging is meerdere malen bewezen. De Turkse overheid is een jacht gestart op iedereen die de Gülenbeweging de afgelopen jaren onder andere financieel heeft gesteund, of mensen die de organisatie nu nog zeggen te steunen. De boeken van de beruchte prediker Fethullah Gülen werden al eerder verboden.