Crisis dreigt tussen Duitsland en Turkije

Turks.nl Redactie

Turkije heeft meerdere Duitse parlementsleden een bezoek aan Duitse militairen in de luchtmachtbasis Incirlik verboden.

Het verbod werd gemeld door het Duitse persbureau DPA. De parlementsleden wilden een bezoek brengen aan Incirlik, een zeer strategische luchtbasis in het oosten van Turkije. Ondanks vele verzoeken, heeft Turkije geen toestemming verleend. Nu overweegt Duitsland de luchtmachtbasis te verlaten.

Merkel

Bondskanselier Merkel noemt de weigering ‘hachelijk’. Gezien het feit dat het Duitse parlement beslist over het leger, vind ze het ‘absoluut noodzakelijk’ dat de volksvertegenwoordigers de soldaten kunnen bezoeken. Vanaf Incirlik neemt de Duitse luchtmacht deel aan de internationale coalitie tegen de IS. Op de basis zijn er zo’n 260 Duitse soldaten.

De weigering is niet nieuw. Afgelopen jaar mochten de leden van de Bondsdag de basis ook al niet bezoeken. Aanleiding was een besluit van het Duitse parlement betreft de Armeense kwestie. Toen moest Duitsland maandenlang onderhandelen met Turkije, voordat ze Incirlik mochten bezoeken

Coup

De nieuwe weigering heeft mogelijk te maken met het feit dat Turkse militairen, die banden hebben met de coupplegers (FETÖ), asiel hebben gekregen in Duitsland. Het verzoek voor uitlevering werd verworpen, wat de irritatie opwekt van Turkse autoriteiten. Duitsland overweegt nu voor het eerst om de militairen en de toestellen terug te trekken. Als het zover komt, worden de activiteiten mogelijk verplaatst naar andere bases in Jordanië of Cyprus.