Daders staatsgreep 1980: Het moest gebeuren

Door | Algemeen

De twee die in behandeling zijn in het ziekenhuis moesten een verklaring afleggen via videoconferentie.

Evren en Sahinkaya staan bekend als de architecten en uitvoerders van de militaire staatsgreep in 1980. De coup had een enorme impact: 650 duizend mensen werden gearresteerd, honderden kwamen om in gevangenissen door marteling en executie. Evren, de toenmalige stafchef en president zegt dat zij niks te maken hebben met de slechte behandeling in de gevangenissen. Şahinkaya, de ‘tweede man’ achter de coup vindt dat zij niet vervolgd mogen worden: “We hebben gedaan wat we toen moesten doen, het kan niet gezien worden als misdaad.”

De rechtbank vroeg onder andere wie er nog meer betrokken waren in het maken van de coupplan en of er instructies waren uit de Verenigde Staten. Şahinkaya weigerde te antwoorden.

Later ging de rechtbank over naar het verhoren van Evren. “De rechtbank heeft geen recht om ons te vervolgen. We hebben gedaan wat juist was en zouden dat vandaag opnieuw doen. We waren de constituerende macht. Ik ben geen verdachte, maar de 7e president en stafchef.” 

De coup in 1980 was het gevolg van veel politieke instabiliteit in Turkije. Er was een felle strijd tussen politiek links en rechts. Deze liepen volledig uit de hand door straatgevechten waar dagelijks tientallen mensen omkwamen. De politieke leiders Süleyman Demirel en Bülent Ecevit waren niet in staat controle te krijgen op het geweld. Echter tonen recente onderzoeken naar de staatsgreep dat ook de instabiliteit in het land het werk was van de militaire junta.

© Turks.nl

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...