Dag van nationale rouw aangekondigd in Turkije

Turks.nl Redactie

In Turkije is een dag van nationale rouw aangekondigd naar aanleiding van de terreuraanslag in Egypte, waarbij meer dan 300 moskeegangers omkwamen. Dat betekent dat alle vlaggen bij overheidsgebouwen en bij buitenlandse vertegenwoordigingen halfstok wordt gehesen.

Afgelopen vrijdag openden terroristen van IS het vuur op moskeegangers van een Soefi-moskee. Ook zouden bommen zijn afgegaan. Er kwamen meer dan 300 mensen om het leven, zo’n 130 mensen raakten gewond.

Politieke leiders in Turkije reageerden woedend op de aanslag. ”Hoe kunnen wij hen moslims noemen? Dit zijn moordenaars, ze hebben niets te maken met Islam”, aldus president Erdoğan. ”Zij hebben de Islam nooit gediend met terreur en dat zullen ze nooit doen. Ze proberen Islam, de religie van vrede, samen te brengen met terreur”, zei oppositieleider Kılıçdaroğlu.

Turkije onderhoudt zeer slechte banden met Egypte, nadat het leger een staatsgreep pleegde op voormalig president Mohammed Morsi in 2013. De moslimbroederschap van Morsi in Egypte en de AK Partij in Turkije onderhouden nauwe banden met elkaar.