De symbolische elementen in Operatie Olijftak

Turks.nl Redactie

Op 20 januari om 17:00 uur begon het Turkse leger de langverwachte militaire operatie in Noord-Syrië. De tweede na Operatie Eufraat Schild.

Deze operatie richt zich op de grensregio Afrin, gelegen tussen Turkije aan het westen en een door Turkije veroverd gebied aan het oosten. Het doel hierna is Manbij, dan is YPG definitief weggevaagd aan de Turks-Syrische grens ter westen van de rivier Eufraat.

Symboliek

De operatie heeft ook veel symboliek in zich.

Olijftak

De naam van de operatie deed velen verbazen; waarom olijftak? De olijftak is in de Europese cultuur een symbool van de vrede. De olijftak staat voor vrede, verzoening en hoop. Het Turkse leger wil hiermee aangeven dat het uiteindelijke doel vrede is, door een terreurorganisatie uit te schakelen in de regio.

72 gevechtsvliegtuigen

De naam is niet de enige symboliek in de operatie. Op de eerste dag werden meer dan honderd doelen in de regio gebombardeerd door exact 72 gevechtsvliegtuigen. Dat getal is geen willekeurig getal, er is expliciet voor gekozen exact 72 gevechtsvliegtuigen te laten deelnemen aan de bombardementen op de eerste dag. Het is een ode aan de 72 gesneuvelde soldaten tijdens Operatie Eufraat Schild.

Operatie Eufraat Schild

In de nacht van 23 op 24 augustus 2016 viel het Turkse leger Noord-Syrië binnen om een groot grensgebied te bevrijden van de terroristische organisaties IS en YPG. Na 7 maanden vechten wist Turkije de controle te krijgen over twee duizend vierkante kilometer met 243 nederzettingen. Grote steden als Al-Bab, Jarablus en Dabiq werden overgedragen aan het Vrije Syrische Leger.

Met de operatie werd het grensgebied met IS-territorium weggevaagd. 72 Turkse soldaten sneuvelden tijdens de operatie, nog eens meer dan 500 door Turkije getrainde Syrische rebellen kwamen om. Bijna 500 terroristen werden gedood.

 

Son dakika: Afrine Zeytin Dalı operasyonundan dakika dakika gelişmeler