Definitief: trouwprogramma’s verboden

Turks.nl Redactie
Total
2K
Shares

Een nieuw decreet van de president is zaterdag bekend gemaakt. Het meest opvallende besluit is het verbod op trouwprogramma’s, die de laatste maanden het mikpunt van kritiek zijn.

In het parlement zijn 3 personeelsmedewerkers ontslagen. 34 geschorste personen krijgen hun baan weer terug bij het Presidium van Religieuze Zaken, 14 verenigingen zijn gesloten, terwijl 5 verenigingen weer open mogen. Bij de overheid zijn 3.939 personen uit hun functie ontheven.

Deze decreten zijn mogelijk vanwege de noodtoestand. De president kan deze besluiten uitvaardigen zonder tussenkomst van het parlement.

Trouwprogramma’s

Met het decreet zijn trouwprogramma’s verboden geworden op Turkse tv. Programma’s waarbij er wordt gepoogd om mensen te laten ontmoeten, mogen niet meer worden uitgezonden op radio en televisie. Dat betekent dat Esra Erol & co., en hun lompe programmadeelnemers niet meer zullen verschijnen op televisie.

Al langer wordt er geroepen om Turkse trouwprogramma’s van televisie te halen. Hoewel de programma’s uitzonderlijk hoge kijkcijfers halen, zijn er veel klachten. De trouwprogramma’s begonnen aanvankelijk om vooral senioren aan een echtgenoot te helpen, maar de laatste jaren zijn het reality-shows geworden.

Mensen komen er in de hoop beroemd te worden, of ex-beroemdheden komen om hun roem weer op te pakken. De programma’s bestaan dan ook enkel nog uit dramaverhalen in plaats van serieuze kennismakingen tussen koppels.

Oplichtingsprogramma’s

Daarnaast zijn oplichtingsprogramma’s ook verboden op tv. Daarbij kun je denken aan 0900-programma’s, waarbij mensen worden gelokt om te bellen, maar eigenlijk niets kunnen winnen.

  • Loading...