Demonstranten en regering in overeenstemming met elkaar

De vertegenwoordigers van de Gezi-activisten en de regering zijn het eens met elkaar na een 4-uur lange vergadering.
Turks.nl Redactie

Dat heeft de partijwoordvoerder en de vertegenwoordigers bekendgemaakt bij een persconferentie.

Donderdagavond kwam premier Erdogan, enkele ministers en adviseurs bij elkaar met vertegenwoordigers van de activisten. Ook waren beroemdheden als Halit Ergenc (acteur), Sertab Erener (zangers), Mahsun Kirmizigul (zanger/regisseur), Ali Sunal (acteur), Ceyda Düvenci (actrice), Sunay Akın (schrijver), Yavuz Bingöl (zanger) aanwezig. De beroemdheden hadden een actieve rol bij de demonstraties.

Er is overeenstemming bereikt over 4 punten:
1. Er zal gewacht worden op de beslissing van de rechter. Wanneer de rechter bepaalt dat de geplande ‘Artillery Barracks’ niet gebouwd mag worden, zullen de plannen definitief worden afgeblazen. 
2. Wanneer de rechter bepaalt dat de bouwplannen wel door mogen gaan, zal er een volksstemming plaatsvinden. De inwoners van Istanbul zullen bepalen of de bouwplannen worden gerealiseerd.
3. Er zal een onderzoek worden gestart naar zowel politiegeweld als geweld/plundering/vernieling door demonstranten. De regering heeft gevraagd naar beeldmateriaal die gebruikt kunnen worden als bewijsmateriaal.
4. De bezetting van het park zal direct ten einde komen.

Een vertegenwoordiger vertelde dat er vrijdagavond een afsluitings-event zal plaatsvinden. Daarbij zullen de 4 omgekomen mensen worden herdacht, en zal er over worden gegaan naar het verlaten van het park.

Vlak na afloop deelde een adviseur van Erdogan de uitkomsten op twitter:

© Turks.nl

  • Loading...