Deniz Gezmiş en zijn vrienden krijgen standbeeld en gigantisch park in Turkije

Turks.nl Redactie

Deniz Gezmiş en zijn vrienden Yusuf Arslan en Hüseyin İnan hebben 46 jaar na hun dood een standbeeld gekregen in Izmir. 

Het standbeeld is gebouwd door de gemeente Gaziemir in Izmir. Er is een park van 10 duizend vierkante meter aangelegd ter nagedachtenis aan de drie mannen.

Onder andere Izmir burgemeester Aziz Kocaoğlu en CHP-parlementariërs Murat Bakan, Musa Çam, Mustafa Balbay, Özcan Purçu en de broer van Gezmiş, Bora Gezmiş waren aanwezig bij de opening van het standbeeld.

İzmir'de Üç Fidan Anıtı açıldı

İzmir'de Üç Fidan Anıtı açıldı

Controversieel

Deniz Gezmiş was een marxistisch-leninistische activist en leidde de studentenopstand in 1968. Hij werd landelijk bekend na anti-Amerikaanse acties. Hij werd snel populair onder veel jongeren met zijn anti-imperialistische ideeën, maar tegelijkertijd was er ook veel tegenstand van rechtse islamitisch-nationalistische jongeren, die in tegenstand kwamen tegen de geoogde communistische revolutie.

Afbeeldingsresultaat voor deniz gezmis

In 1970 bereikte de chaos een hoogtepunt en besloot het leger in te grijpen. Enkele dagen nadat het leger de regering dwong af te treden en een ‘onpartijdige premier’ aanstelde, werd Gezmiş na een lange zoektocht opgepakt en gearresteerd. Hij en zijn twee vrienden kregen de doodstraf. Op 6 mei 1970 werden ze opgehangen.

Afbeeldingsresultaat voor huseyin aslan deniz gezmis

Vandaag de dag is hij een held voor vooral links-revolutionairen. Rechtse Turken zien hem echter als terrorist die in opstand kwam tegen de staat.

  • Loading...