Deze familie leeft totaal geïsoleerd van de Turkse samenleving

AvatarTurks.nl Redactie

Hüseyin Teşar en Emine Teşar leven op een primitieve manier op de berg Hoşan op 2,5 kilometer hoogte in een 300 jaar oud huis met hun vijf kinderen.

Turkse journalisten zochten de familie op na een tip van bergbeklimmers. De familie zou totaal geïsoleerd van de samenleving leven en zou nooit in contact gekomen zijn met de overheid en zou geen geld gebruiken. Hun kinderen zouden nooit naar school gegaan zijn.

Afbeeldingsresultaat voor hosan dagi

De gouverneur van Erzincan spreekt hen echter tegen. Ze zouden een kind hebben die is afgestudeerd van een universiteit en de familie zou maandelijks een uitkering van 2.806 lira ontvangen.

Afbeeldingsresultaat voor hosan dagi

De bergbeklimmer die hen tegenkwam sprak met Turkse media. Volgens hem leven ze in de steentijd. Sommige familieleden zouden zich hebben verstopt toen ze de bergbeklimmer zagen.

Afbeeldingsresultaat voor hosan dagi

De berg ligt tussen de oosterlijke provincies Tunceli, Bingöl en Erzincan. Volgens Turkse media geldt de berg als heilig voor Alevieten. De familie Teşar leeft al 80 jaar in een stenen huis op de berg.

Afbeeldingsresultaat voor hosan dagi

Volgens Hüseyin Teşar hebben ze het huis geërft van hun grootvader en leeft zijn familie daar al 300 jaar lang. Ze zijn niet van plan hun huis te verlaten.

Afbeeldingsresultaat voor hosan dagi

Hüseyin Taşer is getrouwd met zijn nicht Emine Taşer. Ze hebben 10 kinderen gekregen. Vijf van de kinderen zijn decennia terug vertrokken en de familie heeft al 30 jaar lang niets van ze gehoord. De overige vijf kinderen leven met hun ouders en zijn nooit ergens heen gegaan.

Journalisten moesten drie uur rijden en twee uur lopen om de familie te bereiken. Hüseyin Teşar zou erg verrast zijn bij het zien van de journalisten, maar zou uiteindelijk toch met ze gepraat hebben.

Teşar zou daar leven omdat de berg heilig is voor Alevieten, een Turkse stroming binnen de Islam. Hij leeft daar met zijn vrouw Emine en zijn kinderen Ayten (30), Hüsniye (32), Sis Ali (28), Metin (35) en Zeynep (37). De kinderen zouden niets weten over technologie.

Volgens Teşar komen ze rond door handel met hun dieren. Hij zegt dat hun huis op instorten staat en vraagt de overheid om een nieuw huis. “We leven primitief. We brengen water van buiten, we hebben geen wegen, geen elektriciteit. We weten niet wat een televisie is. We hebben niks. We hebben geen koelkast.”

De familie weet naar eigen zeggen niets over wat er allemaal gebeurt in Turkije. Zo zouden ze niet weten wie regeert en de president niet kennen. Ze zouden nooit hebben gestemd en nooit meegedaan hebben aan een volkstelling.

“We leven hier alleen met onze dieren. We zien geen andere leven. We leven onder zware omstandigheden. Alstublieft, laat iemand ons helpen. We kunnen het niet meer aan. Alstublieft, help ons”, zegt de vader tegen Turkse media.

Het enige elektronische apparaat dat ze hebben is een energiepanel. Metin Teşar, de enige in de familie die Turks spreekt, zou die van dorpelingen uit een dorp op 10 kilometer afstand hebben gekregen.