Deze Turkse stad verbreekt het vasten twee keer per dag

Turks.nl Redactie

In Iğdır, de provincie die grenst aan drie landen, wordt het vasten twee keer verbroken, vanwege de verschillende islamitische stromingen in de provincie.

Iğdır staat bekend als de ‘Azerbeidzjaanse provincie’ van Turkije. De lokale bevolking bestaat voornamelijk uit Turken met een Azerbeidzjaanse achtergrond.

De Azerbeidzjaanse Turken volgen de sjiitische stroming in de Islam, terwijl de Koerden in de provincie de soennitische stroming volgen.

Sjiieten verbreken hun vasten ongeveer tien minuten later tijdens de Ramadan, dan de soennieten. Dat komt vanwege de interpretatie over wanneer het avondgebed is. Soennieten breken hun vasten als de zon onder is, terwijl sjiieten wachten tot de rode gloed verdwenen is.

In de hoofdstad van de provincie zorgt de situatie voor interessante beelden. Bij het eerste gebedsomroep van soennitische moskeeën verbreken de soennieten hun vasten. Na ongeveer 10 minuten luidt het gebedsomroep van de sjiitische moskeeën en verbreken de sjiieten hun vasten.

Ondanks de etnische, politieke en religieuze verschillen, leven beide gemeenschappen al decennialang vreedzaam met elkaar. De sjiitische Azerbeidzjaanse Turken zijn voornamelijk aanhangers van de nationalistische MHP, terwijl veel soennitische Koerden de Koerdische HDP steunen.