DHKPC-terroristen zouden moordaanslag op Erdoğan plegen

Turks.nl Redactie

De extreemlinkse terreurbeweging DHKP-C wilde een moordaanslag plegen op de Turkse president Erdoğan tijdens zijn staatsbezoek aan Griekenland op 7 december. De moordaanslag had als naam: ‘Operatie Schorpioen’.

9 terroristen werden ongeveer een week voor het staatsbezoek opgepakt door de Griekse politie in Athene. Ze waren flink in elkaar geslagen door de Griekse politie, bleek na publicatie van de foto’s van de terroristen. Nu blijkt dat de terroristen niet zomaar zijn opgepakt.

Volgens Griekse media had de groep een plan gemaakt voor een moordaanslag op president Erdoğan. Daar zouden ze raketten, granaten en molotov-cocktails gebruiken. De Griekse politie is een grote operatie gestart om de wapens te vinden. De wapens zouden in een plastic zak in de bossen buiten Athene zijn begraven.

Het bezoek van Erdoğan was het eerste staatsbezoek in 65 jaar aan Griekenland van een Turks staatshoofd. Buiten de ruim 200 lijfwachten van de Turkse president was ook een enorme politiemacht van Griekenland aanwezig tijdens het staatsbezoek om het veilig te laten verlopen. Nu blijkt waarom er zoveel voorzorgsmaatregelen werden genomen.

DHKP-C is een overblijfsel van de politieke onrust in Turkije in de jaren zeventig en de jaren tachtig. Toen vielen door heel Turkije dagelijks doden door gevechten tussen aanhangers van rechtse en linkse bewegingen. De onrust kwam tot een einde toen het Turkse leger een staatsgreep pleegde.

Sindsdien pleegt de organisatie regelmatig (zelfmoord)aanslagen op instellingen van de Turkse overheid en op politieagenten.