‘Dienstplicht voor Turkse mannen wordt korter’

Turks.nl Redactie

De Turkse regering is bezig om een oplossing te vinden voor miljoenen Turkse mannen die af willen van een militaire dienstplicht.

De regel is nu nog dat iedere Turkse man het leger in moet als hij volwassen wordt. Er gelden echter uitzonderingen.

Als je een goede reden hebt, zoals een studie, mag je die uitstellen tot je 39e. Dat betekent dat je tot je 39e jaar de tijd hebt alsnog de dienstplicht te vervullen.

Miljoenen Turken hebben daarvan gebruikgemaakt, maar hebben inmiddels een baan en een gezin. Zij willen liever niet een jaar of half jaar het leger in. Voor die groep Turken wil de regering een oplossing vinden.

Eerder werd al een paar keer een tijdelijke mogelijkheid om de dienstplicht af te kopen gegeven aan een bepaalde groep ‘uitstellers’.

Eerder liet president Erdoğan al weten dat het afkopen voor Turken mogelijk zou kunnen worden. Nu kunnen alleen Turken die in het buitenland leven de dienstplicht afkopen. Veel Turkse Nederlanders maken daar gebruik van om de dienstplicht te ontwijken.

Verkorten

De fractievoorzitter van de AK Partij liet in een interview weten dat er ook een andere optie op tafel ligt. De dienstplicht zou korter gemaakt kunnen worden.

Nu is het nog zo dat de dienstplicht een jaar duurt. Turkse mannen met een universitaire diploma mogen ervoor kiezen om de dienstplicht binnen een half jaar af te ronden, of alsnog een jaar het leger in te gaan, maar dan als officier.

Eerder waren al geluiden om de dienstplicht zodanig te verkorten dat Turken het in een zomer konden voldoen. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, moet worden afgewacht.

  • Loading...