Dit zijn de meest en minst vrouw-vriendelijke Turkse steden

Istanbul is de meest vrouw-vriendelijke provincie van Turkije. Dat blijkt uit onderzoek over 81 provincies in Turkije.
Turks.nl Redactie

TEPAV, een Turkse onderzoeksinstituut, heeft een dag voor de internationale vrouwendag de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar vrouwenrechten. Daaruit blijkt dat in de provincies Bitlis en Muş de gelijkheid tussen man en vrouw het laagst is. Op de twee-na-laatste plaats komt Yozgat. Ook provincies als Afyon, Aksaray en Sivas scoren zeer slecht.

Bovenaan de lijst zijn voornamelijk steden te zien in het westen van Turkije. Istanbul staat op de eerste plaats, gevolgd door Bursa en Eskisehir. Hoofdstad Ankara staat op nummer vier en Izmir staat op plaats 6.

Volgens TEPAV heeft de verbetering en de verslechtering van de rechten van de vrouwen per stad, sterk te maken hoe vrouwen zijn vertegenwoordigd in de gemeenteraden van de steden. Hoe meer vrouwen actief zijn in het lokale bestuur, hoe beter het gaat met de gendergelijkheid betreft onderwijs, gezondheid en de arbeidsmarkt. Veel steden die sinds 2012 meer vrouwelijke gemeenteraadsleden kennen, hebben een sprong naar voren gemaakt. Adiyaman daalde van plaats 40 naar 75, sinds slechts 4 van de 31 gemeenteraadsleden vrouwelijk zijn. Adana steeg van plaats 60 naar 38, wat het effect is van meer vrouwen in lokale gemeenteraden, vindt TEPAV.

De top en de bottom 10:

en_esitlikci_10_il.png

esitlikte_son_sirada_yer_alan_10_il.png

De stijgers:

Schermafbeelding_2016-03-08_om_14.53.10.png

De dalers:

Schermafbeelding_2016-03-08_om_14.53.16.png

De volledige lijst:

vruwlijst.jpg

  • Loading...