Diyanet: Conflicten Islamitische landen eigen schuld

De Islamitische samenlevingen moeten zichzelf updaten en zelfkritiek niet schuwen. Dat zei Mehmet Emin Ozafsar, vice voorzitter van de Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet). 
Turks.nl Redactie

“Islamitische gemeenschappen worden zwaar op de proef gesteld en kampen met sociale, economische en bestuurlijke problemen.” Vindt Ozafsar. De reden hiervoor is dat moslims geen voorzorgmaatregelen treffen en geen verantwoordelijkheid nemen.

“De islamitische wereld betaalt de prijs voor zijn achterstand op sociaal, economisch, bestuurlijk en wetenschappelijk terrein”, zei hij volgens de Turkse krant Hürriyet. “We bevinden ons mentaal gezien in het verleden maar leven onder de druk van mondiale systemen.”

Özafsar voegde daaraan toe dat invoering van democratie en het beschermen van de meningsvrijheid “cruciale dilemma’s” vormen voor de moslimwereld. “Religieus onderwijs en godsdienstvrijheid zijn niet geüpdatet.” Andere beschavingen spelen weliswaar een rol in de problemen van de islamitische cultuur, “maar historisch gezien is het normaal dat naties elkaar beconcurreren”.

Het iz volgens Ozafsar niet eerlijk om altijd maar anderen te beschuldigen en eigen fouten te negeren: “Als we vandaag de dag de gebeurtenissen in onze regio bezien, moeten we concluderen dat ze voortkomen uit onze eigen dynamiek.”