Turks.nl

Diyanet: Islam keurt kinderhuwelijk af

Het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken Diyanet heeft gesproken over de discussies omtrent kinderhuwelijken: De Islam keurt kinderhuwelijken af.

De 14-jarige Kader Erten in de overwegend Koerdische provincie Siirt in het oosten van Turkije werd dood aangetroffen in haar huis. Ze bleek op haar 12e zijn gehuwd, en kort voor haar dood een miskraam heeft gehad. Uit autopsie bleek dat zij was doodgeschoten.

De dood van de Kader heeft voor een schokgolf gezorgd in Turkije. Er is wel een daling in kinderhuwelijken, maar nog steeds zouden jaarlijks duizenden meisjes onder de 16 gehuwd worden. Voornamelijk in het oosten van Turkije.

Islam
Mehmet Keskin, lid van de Hoge Raad van Godsdienstzaken, heeft gezegd dat het onderwerp is besproken tijdens een vergadering. “Het is tegen de geest van de Koran in om onvolwassenen te huwen” vertelt hij. 

De Diyanet heeft geen officiële verklaring gegeven, maar de geleerden zijn volgens Keskin ermee eens dat het fout is om onvolwassenen toestaan te trouwen: “Het huwen van kinderen zal ernstige gevolgen met zich meebrengen voor de gehele samenleving. Daar moet rekening mee gehouden worden volgens de Islam”

Volgens Islamitische richtlijnen moeten mensen eerst volwassen zijn om te kunnen trouwen. En dat is minstens 17 jaar voor meisjes, en 18 jaar voor jongens, aldus de Hoge Raad van Diyanet.

Turkije
In Turkije is het illegaal om te trouwen onder de 16 jaar. 17-jarigen kunnen alleen trouwen met toestemming van ouders. In de afgelopen vijf jaar is het aantal kinderhuwelijken gehalveerd, volgens de Turkse Ministerie van Familie en Sociale Zaken.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl