Doden bij conflict tussen Koerdische groepen

In het district Idil van de provincie Şırnak zijn 2 leden van de Koerdisch-Islamitische Hür Dava Partij (HüDaPar) doodgeschoten na een gevecht met aanhangers van de linkse HDP.
Turks.nl Redactie

De aanhangers van HDP zouden het dorp Kozluca, waar de aanval heeft plaatsgevonden, zijn binnengedrongen en geëist dat daar posters van de kandidaten van HDP en de partij zelf moeten worden opgehangen. Daarop ontstond een ruzie met de HüdaPar leden. Eén HDP-aanhanger zou vanuit de groep hebben geschoten op Muhammed Şerif Şimşek (34) en Abdulcelil Talayhan (38), die hierop zwaargewond raakten. Beiden overleden later in het ziekenhuis. Aanhangers van HüdaPar kwamen later bijeen bij het ziekenhuis en riepen slogans tegen de PKK.

De ruzie tussen HüdaPar en HDP/PKK- aanhangers is niet nieuw. Beide staan bekend om hun pro-koerdische houding. HüdaPar heeft echter een zeer islamitisch agenda en staat bekend om banden met Islamitisch-extremistische groepen en de Turkse militante organisatie Hezbollah, terwijl PKK en HDP aanhangers een meer links agenda hebben. Je kunt het een soort mini-koerdische burgeroorlog noemen. Bij het vorige conflict tussen de twee partijen eind vorig jaar vielen ongeveer 35 doden. PKK aanhangers richtten toen hun woede over de inname van de stad Ayn Al Arab (Kobani) in Syrië door ISIS, op HüdaPar wat volgde in veel straatgevechten met veel doden.