Door FETÖ vervolgde advocaat doodgeschoten in Istanbul

Turks.nl Redactie
Total
183
Shares

Kutbettin Kaya, een advocaat die werd vervolgd door in de Turkse staat geïnfiltreerde leden van de terroristische sekte FETÖ, is dinsdagavond doodgeschoten in Istanbul. Dat melden Turkse media.

Kaya was bij een visrestaurant met vrienden toen een onbekende man hem van dichtbij doodschoot met een Uzi-wapen. Hij overleed ter plekke. Twee anderen raakten gewond.

De dader is gevlucht. De politie heeft het gebied afgezet om de dader te pakken.

De afgelopen dagen zei de advocaat het volgende bij een zitting: ”Het is mogelijk dat ik er de volgende zitting niet bij kan zijn. Ik loop namelijk het risico om vermoord te worden en ik kan ter zelfverdediging anderen doden.”

Ergenekon

Advocaat Kutbettin Kaya werd tijdens de Ergenekon-zaken vastgezet door de beruchte openbare aanklager Zekeriya Öz, die is inmiddels gevlucht naar het buitenland. De Ergenekon-zaken waren gericht tegen een vermeende groep die een coup zou willen plegen. Onder andere de oud-legerleider van Turkije werd toentertijd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De hele zaak bleek een complot, de sekte van Fethullah Gülen had toentertijd veel macht binnen het Turks Openbaar Ministerie en wist veel belangrijke legerleiders en andere belangrijke namen vast te zetten. Uiteindelijk kwamen alle verdachten op vrije voeten.

  • Loading...