‘Drink geen kraanwater in Turkije’

Het gebruik van kraanwater wordt afgeraden in onder andere Turkije.
Turks.nl Redactie

8% van de Nederlanders zijn wel eens ziek geworden na het drinken van kraanwater op vakantie. Dat is de conclusie na onderzoek van TNS Nipo in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Ongezond kraanwater kan zorgen voor maag- en darmklachten, diarree, hepatitis A of zelfs cholera bij extreme gevallen. Kraanwater drinken in toeristische landen als Turkije, Spanje of Indonesië wordt afgeraden.

Het leidingwater in Turkije is gechloreerd. Het wordt aangeraden om flessenwater te drinken; dit is overal verkrijgbaar. Controleer altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes.

In Nederland is het gebruikelijk om kraanwater te drinken. Op vakantie doen veel minder mensen dat: De helft drinkt zelden of nooit kraanwater, ongeacht waar ze naar toe gaan. In Scandinavische landen, Duitsland, Frankrijk en Italië is kraanwater wel te drinken. Volgens Vitens is het dus zonde om in die landen dure waterflesjes te kopen.

Vakantiegangers worden aangeraden om geen ijsklontjes te gebruiken en zelfs geen tanden te poetsen met fout kraanwater. “Bij een microbiologische verontreiniging van het water is maar een heel klein spoortje nodig om ziek te worden. Doe dit dus niet in landen zoals Egypte of India. Vermijd in dergelijke landen ook ijsklontjes en salade die gewassen wordt met kraanwater”, aldus Vitens.