Duitse militairen Turkije belaagd

Een groepje Duitse militairen is in de Turkse havenstad Iskenderun op straat belaagd door tientallen activisten.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt nos.nl

Bij een van de militairen is een zak met een wit poeder over het hoofd getrokken. De Duitsers zijn in Turkije voor de Patriot-missie.

De vijf militairen verlieten een winkel toen ze door zo’n veertig activisten werden lastiggevallen. De activisten zijn leden van de Turkse Jeugd Unie, een marginale extreem-linkse groep die zich verzet tegen de aanwezigheid van westerse soldaten in Turkije.

Turkse veiligheidsfunctionarissen grepen snel in. Volgens de Turkse krant Hürriyet worden 28 activisten verdacht van poging tot mishandeling. Geen van de Duitsers is gewond geraakt.

Macht
De zak met wit poeder, die bij een van de militairen over zijn hoofd werd getrokken, is volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen een directe verwijzing naar een incident in Irak in 2003. Amerikaanse militairen pakten toen een groep Turkse soldaten op en trokken een zak over hun hoofd. Dat veroorzaakte veel ophef in Turkije. Het incident werd zelfs nagespeeld in een populaire televisieserie.

Duitsland beschermt, samen met Nederland en de Verenigde Staten, Turkije met Patriots tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië. De hoofdmacht van 270 Nederlanders komt daar deze week aan.

Sommige linkse groepen in Turkije zijn tegen de stationering van de militairen, waarmee de Amerikanen zouden proberer hun macht verder naar het oosten uit te breiden. Turkse media berichtten eerder al over demonstraties en daaropvolgende arrestaties. De groepen zijn volgens Bram Vermeulen “klein maar luid”.

Het ministerie van Defensie in Den Haag zegt dat het weet van de demonstraties, maar dat Nederlandse militairen niet zijn belaagd.