Einde voor ‘balık ekmek’ in Istanbul

AvatarTurks.nl Redactie

‘Balık ekmek’ (letterlijk: broodje vis) is een gerecht dat je op je what-to-eat lijstje hebt als je op citytrip gaat naar Istanbul. Dat wordt geschiedenis.

De huurcontracten van de bootjes aan de kade van de historische wijk Eminönü zijn namelijk niet verlengd door de gemeente van Istanbul. Op 1 november moeten ze stoppen met de verkoop en moeten de boten ook verdwijnen. Een stukje geschiedenis verdwijnt, maar veel mensen geven de burgemeester van de stad ook gelijk.

De drie boten die de verkoop uitvoeren zijn eigendom van een familie die jaarlijks bijna een miljoen betaalt aan huur en vergunningen aan de gemeente. Er werken zo’n 150 mensen. In de afgelopen jaren haalden de bootjes vaak het nieuws: ruzies, vechtpartijen, oplichtingen en zelfs ‘maffiapraktijken’ volgens sommigen.  De families zouden autoritieten onder zware druk zetten om jaarlijks de huurcontracten te verlengen. Zij runden de bootjes al sinds 2007.

Of de gemeente de verkoop van de broodjes vis zelf voortzet, is onbekend. Daar horen we mogelijk binnenkort meer over. De plekken worden in ieder geval niet opnieuw verhuurd aan anderen.