Enkeltje van Londen naar Peking: Megaproject Marmaray opent deuren

Met de trein van Londen naar Peking? Dat is vanaf vandaag mogelijk. Marmaray, ‘het project van de eeuw’ (zoals wordt genoemd door Turken) opent vandaag zijn deuren.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Bij de opening zullen president Gül, premier Erdogan en de japanse premier Shinzo Abe aanwezig zijn. De laatste omdat de tunnel het resultaat is van een Turks-Japans partnerschap. 

Marmaray verbindt het Europese deel van Istanbul met de Aziatische door middel van een onderzeetunnel, met een maximumdiepte van 60 meter. De bouw begon in 2004, maar moest worden uitgesteld door archeologische vondsten. Het is een ware prestigeproject voor de regerende Ak Partij.

De tunnel is het belangrijkste onderdeel van het project van een spoorwegnetwerk van 76 kilometer. Vandaag zal 13.5 kilometer worden ingehuldigd, omdat de bouw van de andere delen nog niet is afgerond. 1.8 kilometer hiervan loopt onder de Bosporus. Marmaray zal dagelijks 1.2 miljoen mensen vervoeren.

Ottomanen
De oorsprong van het project gaat terug tot de 19e eeuw. De eerste schetsen werden gemaakt tijdens het Ottomaanse rijk. Maar het realiseren ervan was toen niet mogelijk.

tupgecit-1

© Turks.nl

  • Loading...