Erdoğan aangekomen bij commandocentrum ‘Operatie Olijftak’

Turks.nl Redactie

President Erdoğan, tevens sinds januari 2017 Commandant der Strijdkrachten, is aangekomen bij de Turkse grens bij Afrin om geïnformeerd te worden over de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië tegen YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK.

Op dag 6 van ‘Operatie Olijftak’ was president en eveneens Commandant der Strijdkrachten Recep Tayyip Erdoğan bij het operatiecentrum in Hatay.

Erdoğan vertrok naar ‘s avonds naar het operatiecentrum van het ‘Tweede Leger’. De operatie in Afrin, Noord-Syrië, wordt vanuit dat centrum gecoördineerd.

De president had een camouflagejas aan van het leger, net als vicepremier Bekir Bozdağ en minister Canikli van Defensie, die meegingen met Erdoğan.

Namens het leger waren Hulusi Akar, stafchef van het leger en Yaşar Güler, commandant Landstrijdkrachten, aanwezig. De gouverneur van Hatay was ook aanwezig bij het bezoek.

Vanwege het verrassend bezoek werd een afspraak van Erdoğan met premier Binali Yıldırım afgezegd.

Erdoğan werd geïnformeerd over de de operatie en sprak de aanwezige militairen toe: “Operatie Olijftak zal duren totdat resultaat is geboekt. Het doel is om de regio schoon te vegen van terroristen. Turkije aast niet op grondgebied van anderen.”

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan is om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, en over te dragen aan het Vrije Syrische Leger. Volgens de Turkse president Erdoğan is Manbij, dat ook onder controle staat van YPG, het volgende doel.