Erdoğan betreurt dood tiener Berkin Elvan

“Helaas werd het kind gebruikt door terreurorganisaties, door hem een katapult te geven samen met metalen knikkers, en een sjaal op zijn gezicht. Jammer genoeg is hij geraakt door een traangasgranaat.” 
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat zei de Turkse premier Erdogan tijdens een toespraak. Hij noemde Berkin Elvan zelf geen terrorist.

De 15-jarige Berkin Elvan kwam na 269 dagen in coma gelegen te hebben om het leven. Hij werd tijdens het demonstreren geraakt door een traangasgranaat dat werd afgeschoten door de politie. Hij was mogelijk niet onderweg om brood te gaan kopen, zoals werd gemeld door media. Ook de premier sprak dat tegen.

“De politie had nooit kunnen weten hoe oud hij was. Hij was niet te onderscheiden van andere demonstranten.” voegt hij er aan toe. Berkin Elvan was eerder samen met zijn familie aanwezig bij pro-DHKP/c demonstraties. Dat blijkt uit videobeelden.

Moordenaar
Erdogan: “Zijn moeder zegt: ‘de premier is de moordenaar van mijn zoon’. Ik begrijp de liefde van ouders voor hun kind, maar ik snap niet waarom je metalen knikkers en anjers in het graf van je zoon gooit”, aldus Erdogan. Ook gaf hij Burakcan Karamanoğlu als voorbeeld. Een 22-jarige jongen dat werd doodgeschoten door demonstranten. “Burakcan had geen katapult of wapen in zijn handen. Hij stond gewoon voor zijn huis toen hij werd vermoord. Daar werden 42 kogelhulzen gevonden.”

De extreemlinkse terreurorganisatie DHKP/c heeft de moord op Burakcan opgeëist: “We hebben wraak genomen” zei de organisatie in een verklaring. De DHKP/c is mede verantwoordelijk van vele bloedige aanslagen, waaronder de aanslag op de Amerikaanse Ambassade in Ankara in 2013. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

© Turks.nl