“Erdoğan betreurt neerschieten Russisch toestel in brief”

In een persbericht op de website van de Kremlin staat vermeld dat Turkije officieel excuses heeft gemaakt om het neergeschoten gevechtsvliegtuig van Rusland.
Turks.nl Redactie

Turkije heeft nog niet gereageerd op het bericht. Volgens de Kremlin heeft de Turkse president Erdogan een brief gestuurd naar Vladimir Poetin waarin hij de dood van de Russische piloot bij de Turks-Syrische grens ‘betreurt’. De president zou ook excuses hebben geboden, wat een eis was van Rusland om de banden te herstellen.

Erdogan zou in zijn brief Rusland hebben benoemd als ‘een vriend en een strategisch partner van Ankara’. Verder zou Turkije nooit de intentie hebben gehad om een Russisch toestel uit de lucht te schieten. “Erdogan betuigt zijn diepe spijt voor de gang van zaken en zegt alles te willen doen voor het herstellen van bilaterale banden en ook voor een gezamenlijk optreden tegen regionale problemen”, staat letterlijk in de verklaring. Een toevoeging aan de brief van Erdogan is dat de doder van de piloot, een Turkmeense strijder, wordt berecht in Turkije.

Bevestigd
De Turkse autoriteiten bevestigen dat Turkije een brief heeft gestuurd naar Poetin. “Ik deel de pijn van de nabestaanden en bied mijn condoleances en mijn excuses aan,” is de inhoud volgens de Turkse staatspersbureau.