Erdoğan bezoekt Noord-Afrikaanse landen

Door | Algemeen

Dat meldt telegraaf.nl

Terwijl de betrekkingen met Israël van dieptepunt naar dieptepunt gaan, worden de relaties met andere landen in de regio steeds beter.

Erdogan wordt op zijn reis woensdag de eerste buitenlandse regeringsleider die de nieuwe machthebbers in Libië bezoekt. Hij begint maandag zijn reis in Egypte waar hij onder anderen de militaire leider maarschalk Mohammed Hussein Tantawi ontmoet. Erdogan reist met een grote delegatie en zal de nieuwe leiders in Noord-Afrika op het hart drukken dat Turkije de hervormingen daar steunt en economisch nauw wil samenwerken.

De recente val van autocraten zoals Mubarak (Egypte), Ben Ali (Tunesië) en Kaddafi (Libië) doet Erdogans naam en faam als vooruitstrevende leider in de regio nog beter uit de verf komen. Hij was al populair door zijn niet aflatende kritiek op de bloedige Israëlische aanvallen op de Gazastrook van eind 2008 en begin 2009. Mubaraks regime in Egypte, inclusief Tantawi, was medeplichtig aan de Israëlische belegering van het dichtbevolkte getto van de Gazastrook. Tantawi heeft praktisch nog weinig voor de mensen in Gaza gedaan.

Erdogan gaat bij nader inzien niet naar de Gazastrook om de Palestijnen daar te steunen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei dit zondag tegen de krant Hürriyet. Hij zei voorts dat Israël geïsoleerd is geraakt. De bewindsman verwees naar de bestorming van de Israëlische ambassade in Caïro vrijdag. „Israël heeft de verandering in de regio nog steeds niet begrepen.”

Erdogan doet dat juist wel in Turkse ogen. De premier sprak zaterdag over de betogers in Caïro „die Israël met hun daden vervloeken en dat in de geest van een ontwaken doen”. Erdogan wil in Caïro ook op het Tahrirplein spreken. Voorts gaat hij naar het nabijgelegen hoofdkwartier van de Arabische Liga. Dinsdag gaat hij naar Tunesië en woensdag naar Libië. 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...